
Návod pro začátečníky, pokročilé, laiky i profíky. Nebudeme se zdržovat, určitě již máte hlad. Začneme nejoblíbenější úpravou: vejce na tvrdo.
Sekce kurzívou berte s nadhledem.
Obsah článku s rychlými odkazy:
- Vejce natvrdo
- Vejce nahniličku
- Vejce naměkko
- Ztracené vejce
Vejce natvrdo

Připravte si do hrnce vodu. Tolik vody, aby byly vejce zcela ponořeny. Vodu osolte.
Dejte vejce do hrnce. Hned teď! Nečekáme na var vody (jako třeba u těstovin).
Zapněte sporák a vařte vodu s vejci.
Klíčový moment je var.
Var poznáte tak, že začnou ze dna hrnce stoupat bublinky. Nebo to můžete měřit teploměrem 🙂 Pozor! Teploměr musí mít stupnici až do 110°C. Ten pod paži určitě NESTAČÍ. 🙂
Od momentu varu začněte počítat do 480. Nahlas, nebo v duchu. Je to jedno. Nebo si na hodinách/stopkách telefonu stopněte 8 minut.
Až napočítáte do 480, nebo až uběhne 8 minut, tak vodu ihned slejte.
Vejce ihned schlaďte studenou vodou. Ano, právě jste vejcím dopřáli domácí alternativu sauny a otužení. Udělali jste něco pro jejich zdraví 🙂
Vodu jednou-dvakrát vylijte a napusťte novou studenou vodu do hrnce s vejci.
Proč? Budou se snadněji loupat.
Ve videu níže je ještě jedna alternativa:
Alternativa…, která ale chutná výrazné lépe a pravděpodobně se stane preferovaným způsobem, jak vařit vejce natvrdo.
Začínáme stejně. Studená voda+vejce+sůl až do varu.
Po varu se vejce přiklopí pokličkou na 1 minutu a poté se 11 minut nechají dojít na vypnuté plotýnce. Žloutky jsou vláčnější, nejsou tak převařené.
Vejce nahniličku
Pevný bílek – polotekutý žloutek. Jednoduchý recept, který ale má svá důležitá pravidla. Jak na to?

Začínáme studenou osolenou vodou. Vody dejte tak akorát, aby byly vejce plně ponořeny.
Přivedeme k varu.
Bez vajec! Oproti vejcím na tvrdo se opravdu dávají až do vroucí osolené vody. Díky tomu máte jistější kontrolu nad tím, zda jsou dobře uvařena.
TIP: Var poznáte tak, že začnou ze dna hrnce stoupat bublinky. Nebo to můžete měřit teploměrem 🙂 Pozor! Teploměr musí mít stupnici až do 110°C. Ten pod paži určitě NESTAČÍ. 🙂
Vařte 7 minut. Můžete napočítat do 420, nebo si nastavit stopky.
Po 7 minutách vejce slijte. Dejte na minutu až dvě do studené vody. Hotovo. Dobrou chuť ke snídani.
Vejce naměkko

Pevný bílek – tekutý žloutek. Jestli máte takto vejce rádi, pojďme se podívat jak na to.
Dejte do hrnce vodu – tak aby byly vejce plně ponořeny.
Vodu osolte a přiveďte k varu. Bez vajec! Oproti vejcím na tvrdo se opravdu dávají až do vroucí osolené vody. Máte tak lepší kontrolu nad tím, jestli jsou správně uvařena.
TIP: Var poznáte tak, že začnou ze dna hrnce stoupat bublinky. Nebo to můžete měřit teploměrem 🙂 Pozor! Teploměr musí mít stupnici až do 110°C. Ten pod paži určitě NESTAČÍ. 🙂
Vařte 5 minut. + 1 minutu (6 minut celkem), pokud máte vychlazená vejce (třeba z lednice).
Po 5 (6) minutách vejce slijte. Dejte na minutu do studené vody. Hotovo. Dobrou chuť ke snídani.
Ztracená vejce

Hmm… pokud se pouštíte do ztraceného vejce, které se vaří bez skořápky, asi už nejste žádný kuchařský analfabet. V tomto návodu tedy opustíme od předchozích nadsázek u vajec na tvrdo a hniličku a jdeme hned na to.
Základ je stejný: hrnec + dostatek osolené vody. Zde se dává navíc lžíce octa (vinného, jablečného,…), jaký zrovna máte po ruce.
Přiveďte k varu.
Mezitím si připravte menší misku, nebo běžně dostupný hrnek. Zde rozklepněte jedno vejce.
Pokud budete vařit více vajec zároveň, je třeba vejce vařit každé zvlášť. Při více vejcích doporučujeme ještě jeden hrnec s teplou vodou na udržení teploty vajec. Max. 60 °C. Buď teplotu odhadněte zkušenostmi, snadnější to bude s varnou konvicí s nastavením teploty. Nebo přiveďte k varu 0.5l vody v obyčejné konvici. Dejte do hrnce 0.7 l studené vody z kohoutku a k ní přilejte 0.5l vroucí vody.
Zpět k postupu:
Vroucí vodu promíchejte. Udělejte v ní vír (ne výr, ani vir). Do středu víru opatrně vylijte celé vejce.
Za 3 minuty máte ztracené vejce.
Vejce se nerozpadne. Mohou být sem tam nějaké odloupnuté kousky bílku (podle stáří vejce = čím starší, tím řičí bílek). Pokud se vám náhodou vejce nepodaří, použijte ho do nějaké vaječné pomazánky.