Recept na lahodné makové mléko 0

Prosluněné léto je skvělý čas pro doplnění vápníku. Díky Slunci je nám teplo, dozrávají nám chutné plody a naše tělo samo vytváří vitamín D. Ten je důležitý při vstřebávání vápníku. Výborným zdrojem vápníku je právě mák. Avšak jen málokdo dokáže sníst dostatečné množství máku jen tak, proto si ukážeme ne příliš rozšířený způsob konzumace máku a tím je pití makového mléka.

Co budeme k výrobě makového mléka potřebovat?

Makové mléko není vůbec náročné na suroviny. Potřebujeme pouze dvě základní suroviny a tím jsou mák a voda. Jaké množství? Zhruba 100g máku na 1litr mléka.

Na základní mléko nám opravdu stačí tyto dvě suroviny. Poté si ukážeme ještě nějaké zlepšováky chuti, ale ty už nejsou pro výrobu nezbytné.

Jaké pomůcky budeme potřebovat?

Alespoň 0,5 litrovou nádobu na namočení máku.

Výkonný mixér.

Nástroj na přecezení (čajové sítko, cedník, textilie) – důležité bude oddělit zbytky máku od mléka. Vhodný je kousek plátna, které nám pomůže i jako lis.

Postup výroby makového mléka

Mák namočíme do vody, promícháme. 100g máku dolejte alespoň hrnkem vody. Doporučuji ale více. Necháme namočený alespoň 2 hodiny. Ideálně je tak 5-8. Ne déle. Začne kvasit a nebylo by vám z něj dobře. Alespoň jednou promíchejte.

Vodu, ve které byl mák namočený vylijeme a mák dáme do mixéru s čistou vodou. Ve staré vodě jsou vyplaveny inhibitory ze semínek, které slouží k uspání semínka po dobu než se objeví ideální podmínky k vyklíčení. Jsou pro naše tělo nevhodné. Použijte raději vodu čerstvou. Připomínáme 100g máku – 1 litr vody.

Rozmixujte.

Čas potřebný k rozmixování záleží na výkonu mixéru. Osobně používám výkonný mixér G21, který je s mlékem hotový do půl minuty. Méně výkonné mixéry, nebo nedobře nabroušenými čepely mohou trvat déle. Rozhodně ale nemixujte déle jak 2 minuty. Při dlouhém mixování se začne mléko z otáček zahřívat. Což nechceme.

Přeceďte rozmixovaný mák přes přichystané sítko. Pokud máte textilii, dejte ji do nádoby, nalijte zde mléko a poté ji použijte jako lis. Já běžně používám čajové sítko a litr mléka mám přeceděný za 3 minuty, takže se také dá.

Doporučuji nástroje ihned opláchnout, pokud namletý mák zaschne, špatně se umývá 😉

Toto je základ pro každé makové mléko. Snadné co? Já ho piji přímo takto, neochucené. Ideálně večer, kdy se prý vstřebává vápník nejlépe. Na zdroj této informace už si bohužel nevzpomenu.

Jak si dále ochutit makové mléko?

  • Namočte si ve vedlejší nádobě několik datlí a rozmixujte je společně s mákem.
  • Dejte do makového mléka karobový prášek a budete velmi zdravé mléko s příchutí kakaa.
  • Pro nevegany: po přecezení můžete dosladit medem

Co se zbylým rozmixovaným mákem?

Po přecezení vám zbyde zhruba stejné množství máku, jako na začátku. Je možné ho usušit a použít třeba do raw dezertů.

Tento článek byl původně zveřejněn na blogu RAWmarket.cz, který jsme po jeho ukončení se svolením převzali.